top of page

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Το πορτραίτο πρέπει να υπερβαίνει την απλή φυσική περιγραφή του ατόμου και να αποκαλύπτει κάτι από την εσωτερική παρουσία αυτού του ατόμου.

 

 

Χρήσιμες συμβουλές για τη φωτογράφιση πορτραίτων:

 

- Για την φωτογραφία πορτραίτου, το να έχεις πολλά σημεία εστίασης είναι περισσότερο εμπόδιο παρά βοήθεια. Οπότε επέλεξε ένα σημείο εστίασης μόνο.

 

- Τα μάτια είναι το πιο σημαντικό μέρος ενός πορτραίτου. Αν είναι εστιασμένα, η υπόλοιπη φωτογραφία μπορεί να είναι εκτός εστίασης αλλά θα εξακολουθεί να δείχνει ωραία.

 

- Ρυθμίζουμε το διάφραγμα στο πιο ευρύ (π.χ. f2.8), για να δίνει ένα ευχάριστο μη-εστιασμένο εφέ (bokeh) στο παρασκήνιο, μακριά από το κρίσιμο σημείο, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευχάριστα πορτραίτα. Τα μάτια του παρατηρητή οδηγούνται στο θέμα και όχι στο φόντο.

 

- Τα κλασσικά μήκη απόστασης για πορτραίτα είναι μεταξύ 80mm και 135mm, αλλά οτιδήποτε από 70mm μέχρι 200mm θα είναι εντάξει.

 

- Το τελευταίο μέρος που θέλεις να τραβήξεις φωτογραφίες είναι στο άμεσο ηλιακό φως. Δημιουργεί σκληρές σκιές και δεν είναι καθόλου κολακευτικό για το θέμα σου. Μετακινήσου στην σκιά και θα έχεις λείες, ομοιόμορφες σκιές και πιο μαλακό φως.

 

- Δώσε προσοχή στο τι συμβαίνει στις άκρες του κάδρου. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι δέντρα να "ξεφυτρώνουν" πίσω από το κεφάλι του θέματος σου ή καλώδια να "βγαίνουν" από τα αυτιά τους.

 

- Πιθανόν το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις όταν τραβάς την φωτογραφία ενός προσώπου (ή οτιδήποτε σχετικό) είναι να χρησιμοποιήσεις το φλας της φωτογραφικής. Είναι το πιο μη κολακευτικό φως – ρίχνεις κυριολεκτικά φως πάνω στο θέμα.

Marlene Dietrich  from Shanghai Express, Paramount 1932 by Don English
Steve McCurry, Afghan Girl, 1984.

Στείλε τις δικές σου φωτογραφίες για το θέμα του πορτραίτου στο email: ellikyriakou9@gmail.com και

bottom of page